Jak wybrać pośrednika

Rolą pośrednika finansowego jest pomoc w wyborze najwłaściwszej oferty spośród propozycji wielu instytucji finansowych. Pośrednik doskonale zna warunki i oferty instytucji, a także porównuje je ze sobą i zestawia. Przede wszystkim pomoże on zaoszczędzić cenny czas. Nie musimy chodzić od banku do banku w poszukiwaniu atrakcyjnej oferty, marnując tym samym wiele godzin. Kompleksowej analizy opartej na indywidualnej sytuacji klienta dokona w dużo krótszym czasie pośrednik finansowy. Wybierany dla nas produkt czy plan finansowy zostanie dopasowany do nas, a nie my dopasowani do niego. Stwarza to ogromne możliwości do osiągnięcia zamierzonych celów finansowych, wypracowania zysków, zgromadzenia koniecznych oszczędności i zdobycia przydatnej dla klienta wiedzy.

Przy wyborze pośrednika finansowego warto wziąć pod uwagę kilka ważnych aspektów:

• Czy pośrednik reprezentuje firmę zrzeszoną w Związku Firm Doradztwa Finansowego ? firmy zrzeszone w ZFDF są zobowiązane do przestrzegania etyki i Kanonu Dobrych Praktyk oraz podlegają nadzorowi specjalnej Komisji, która przyjmuje skargi na nierzetelnych doradców.
  • Rozległość oferty ? czy pośrednik przedstawia oferty wszystkich banków na rynku czy proponuje produkt wyłącznie jednej firmy? Tylko pośrednik, który przedstawia rozległą ofertę będzie mógł dostosować ją do indywidualnych potrzeb klienta.
  • Profesjonalizm i rozległa wiedza ? dobry pośrednik powinien dogłębnie przeanalizować sytuację klienta i zbadać jego potrzeby zanim podejmie jakiekolwiek decyzje. Ważna jest również jego dyspozycyjność i gotowość do odpowiadania na wszelkie pytania i bycia w stałym kontakcie z klientem. Ponadto pośrednik finansowy edukuje klienta. Informuje go, jaki produkt finansowy jest dla niego odpowiedni, a dzięki zestawieniu ofert wielu instytucji finansowych klient dowiaduje się, gdzie się po niego udać. Zainteresowanemu zaciągnięciem kredytu w banku pośrednik finansowy może także pomóc w zebraniu i wypełnieniu odpowiednich dokumentów oraz w samym uzyskaniu pieniędzy.
  • Opłata za poradę ? klient nie ponosi kosztów udzielenia porady przez pośrednika.