Porady dotyczące produktów oszczędnościowych

Planujemy z mężem zacząć regularnie oszczędzać. Jednocześnie chcielibyśmy, aby wpłacane kwoty były inwestowane, ale w bezpieczny sposób i z możliwe jak największym zyskiem. Dodatkowo bardzo ważną kwestią jest dla nas możliwość wcześniejszej wypłaty pieniędzy (np. na wypadek sytuacji losowych). Jaki sposób oszczędzania byłby dla nas najlepszy jeśli chcemy wpłacać ok. 700zł miesięcznie? Chcielibyśmy, aby inwestycja trwała przynajmniej 10 lat.

Oszczędność 700 pln realizowana co miesiąc pozwala w okresie 10 lat zebrać atrakcyjną kwotę, jednak aby zyski były rzeczywiście pokaźne eksperci radzą dywersyfikację, która polega na podziale oszczędzanej kwoty na różne instrumenty i fundusze, z których część charakteryzuje się większym ryzykiem a pozostałe niskim.
Największą swobodę dotyczącą dostępu do środków zapewnia lokata i fundusze inwestycyjne, jednak w przypadku lokat bankowych istnieją minimalne kwoty wpłat a banki przewidują przepadek odsetek w razie jej zerwania przed terminem. Ze względu na tryb regularnych wpłat, jaki miałby miejsce w Państwa przypadku lepszym rozwiązaniem byłyby fundusze inwestycyjne przy czym należy pamiętać o wspomnianej dywersyfikacji portfela. Dla ułatwienia Państwu doboru funduszy polecam rozważenie produktu ubezpieczeniowego polegającego na regularnych wpłatach, w których dostępne są określone portfele inwestycyjne charakteryzujące się zdefiniowaną strategią zarządzania, która polega na inwestowaniu zebranych środków w różne instrumenty i fundusze. Musieliby jednak Państwo zwrócić wówczas uwagę, by produkt trwał maksymalnie 10 lat i czy Warunki Ogólne ubezpieczenia przewidują możliwość wcześniejszego wykupu środków.

Arkadiusz Rembowski
Money Expert, Związek Firm Doradztwa Finansowego

Mam trochę oszczędności, które chciałabym gdzieś ulokować. Myślałam o lokacie, ale ostatnio usłyszałam o koncie oszczędnościowym. Wiem, że nie trzeba zamrażać pieniędzy. Chciałabym wiedzieć jakie jeszcze są zalety konta oszczędnościowego i czym się różnią od lokat.

Zarówno lokata, jak i konto oszczędnościowe, pozwalają chronić nasze pieniądze przed inflacją, a czasem nawet nieco zarobić. Konto oszczędnościowe to dobre rozwiązanie dla osób, które chcą mieć swoje pieniądze w zasięgu ręki. Główną zaletą konta oszczędnościowego jest jego elastyczność ? mamy do niego dostęp non-stop. Na lokacie natomiast zgadzamy się ?zamrozić? środki na określony, najczęściej kilkumiesięczny okres. Zanim zdecydujemy się na którąś z tych form oszczędzania pieniędzy, odpowiedzmy sobie na kilka pytań.

Po pierwsze, czy chcemy mieć stały dostęp do pieniędzy i możliwość wypłacenia ich ? w całości lub w części ? w każdej chwili? Jeśli tak, konto oszczędnościowe jest lepszym rozwiązaniem. Po drugie ? czy wybrane konto wymaga posiadania rachunku głównego? Jeśli tak, a nie jest to nasz bank, warto sprawdzić, czy prowadzenie tego rachunku jest darmowe czy też wiąże się z opłatami. Po trzecie ? jak często będziemy chcieli wpłacać i wypłacać pieniądze? Wpłaty najczęściej są darmowe, ale wypłaty mogą oznaczać koszty. Najczęściej jeden przelew w miesiącu między własnymi rachunkami jest za darmo, ale już kolejna wypłata może kosztować, i to sporo ? np. nawet 10 zł. Podobnie kosztowne może być realizowanie przelewów z konta oszczędnościowego do innych banków. Kolejna istotna rzecz to moment kapitalizacji odsetek ? w przypadku lokat to często koniec okresu trwania lokaty, natomiast konta oszczędnościowe mają kapitalizację miesięczną, a czasem także dzienną. Dodatkowo, konta oszczędnościowe mają oprocentowanie zmienne, które może np. zmaleć w trakcie prowadzenia takiego konta. Lokaty mają najczęściej stałe oprocentowanie przez cały okres trwania. Zawsze warto pamiętać, że wybierając sposób oszczędzania czy inwestowania, dobrze jest zapytać o radę doświadczonych doradców finansowych.

Doradcy24 SA, Związek Firm Doradztwa Finansowego

Przez lata udało mi się zgromadzić 10 tys. złotych oszczędności. Chciałabym pomnożyć swoje środki, ale w bezpieczny sposób. Jaką formę oszczędzania dziś najlepiej wybrać? Zastanawiam się nad lokatą walutową ? czy warto w nią inwestować?

Ostatnie tygodnie przyniosły wiele niepokojących wieści z sektora finansowego. Nic dziwnego, że Polacy coraz chętniej wybierają produkty finansowe gwarantujące bezpieczeństwo. Rozważmy więc dwa warianty lokaty bankowej ? w złotówkach i dolarach amerykańskich.
Obecnie, banki oferują roczne lokaty w złotówkach o stałym oprocentowaniu od 1,75% - jak w przypadku Pekao SA - do 6,30% w FM Banku*. Oznacza to, że po roku, z wpłaconych 10.000 PLN, uzyskałaby Pani od 175 PLN do 630 PLN odsetek i oczywiście wpłacony kapitał (10.000 PLN).

Z kolei, rozważane przez Panią lokaty walutowe ? dla przykładu w dolarach amerykańskich - oferują niższe oprocentowanie ? od 0,40% w Citi Handlowym do 2,75% np. w Polbanku**. W tym przypadku, dla lokaty trwającej 12 miesięcy i kapitalizacji rocznej, oznaczałoby to dla Pani zysk w wysokości od 40 PLN do 275 PLN (plus oczywiście wpłacony kapitał w USD). Na podstawie tej kalkulacji widać, że bardziej opłacalne od lokat walutowych są lokaty w złotówkach.
Dodatkowo, w przypadku lokaty walutowej musimy wymienić złotówki na walutę obcą. Kupując dziś dolary amerykańskie za 10.000 PLN otrzymamy ok. 3.000 USD. Jeśli jednak kurs dolara spadnie z 3,30 PLN do 3,00 PLN ? kupimy za wspomnianą kwotę tylko ok. 9.000 PLN. Nasz kapitał w złotówkach stopnieje więc o 1.000 PLN.

Jeśli nie mamy pewności, że obca waluta będzie się umacniała względem złotówki ? powinniśmy inwestować oszczędności w lokaty złotowe.

Michał Michalski
Aspiro i Związek Firm Doradztwa Finansowego